Unikke Champagne-dage med Selosse

By Anders Bager Jensen, 5/25/2019
Anselme Selosse
Anselme Selosse

Navnet Anselme Selosse kan få mange af os vinentusiaster til at gibbe en ekstra gang efter vejret.

Anselme har inspireret en hel generation af unge producenter i Champagne – ofte omtalt som Grower-generationen – til at søge nye veje og ikke blot blindt kopiere metoderne og stilen fra de store, velkendte huse.

Derfor var Anselmes besøg i Danmark – det første i næsten 10 år – også imødeset med høje forventninger fra de af os, der var heldige nok til at være med til denne event.
Besøget i Danmark åbnede med en middag og smagning af udvalgte vine på Falsled Kro torsdag d. 9. maj, efterfulgt af et kort visit på Madens Folkemøde på Lolland dagen efter. Herefter gik turen til København, hvor undertegnede deltog i to arrangementer: Først dannede Borups Højskole lørdag eftermiddag en smuk ramme om en stort set komplet smagning af de senest frigivne vine, herunder den sjældne ”Collection Lieux-dits” indeholdende 6 forskellige enkeltmarkschampagner. Søndag sluttede ’festen’ med en udsøgt frokost og smagning på Restaurant Geranium.

Som en lille ’opvarmning’ havde jeg haft lejlighed til kort at hilse på Anselme Selosse et par uger før hans ankomst til Danmark. Dette som gæst på familiens charmerende boutique-hotel med tilhørende restaurant, som ligger i tilknytning til selve domainet i Avize, i hjertet af Côte des Blancs i Champagne. Her blev det til både en rundvisning i kælderen og et par velvalgte smagsprøver.

Jeg vil her give en kortfattet beretning om de indtryk og iagttagelser, som står tilbage efter disse for mig meget enestående begivenheder – som kommer ovenpå mange års store oplevelser med de fantastiske champagner fra Selosse.

Perfektionisten Anselme

Anselme Selosse er kendt for at indlede smagninger, interviews og samtaler om hans vine med forskellige versioner af hans grundfilosofi om at ’reglen er, at der ikke er nogen regler’. Til smagningerne i Danmark kom det bl.a. til udtryk ved, at Anselme gang på gang understregede, at han hele tiden forsøger at udtrykke sin tilgang til vinen på en ny måde og med udgangspunkt i den inspiration, som han igennem hele sit liv har opsøgt både fra andre vinområder og udenfor vinens verden.

Konkret fremhæver Anselme, at han ikke har noget behov for at være medlem af en bestemt klub, certificering eller andre betegnelser, som sætter for snævre rammer for hans tilgang til både arbejdet i marken og i kælderen. Anselme ønsker frihed til at gøre forskellige ting i processen afhængig af de udfordringer, som den enkelte årgang giver. Han bekender sig på den ene side klart til de biodynamiske tanker om at værne om naturen, undgå kemikalier, der ødelægger det liv og de næringsstoffer, der er i marken og i det hele taget undgå unødig indblanding i naturens gang. Men han siger samtidig klart fra, når det bliver for firkantet i forhold til at følge præcise anvisninger, tidsplaner og andet. Her kan det ifølge Anselme blive for dogmatisk eller stå i modsætning til det udtryk og den kvalitet, som han stræber efter, og måske endnu mere interessant stå i direkte modsætning til den viden og virkelighed, som vi - ifølge Anselme ikke bare som vinproducenter men også som mennesker - hele tiden bør og skal tage bestik af.

 

Tilbage står et indtryk af en uhyre grundig, eftertænksom og nærmest perfektionistisk vinproducent. Intet synes overladt til tilfældighederne, og Anselme går kompromisløst efter at udtrykke den unikke jord (eller ’terroir’), som han er i besiddelse af. Anselme fremstår således på den ene side utrolig lidt optaget af teknik og detaljer for disses skyld isoleret set, mens han til gengæld på den anden side er meget opmærksom på, hvordan selv de mindste faktorer kan påvirke det terroir- og årgangsudtryk, som han så brændende ønsker at være en tro formidler af.

Unikke Champagner

Champagne fra Selosse bærer et helt særligt udtryk. På en gang karakteriseret ved en udtalt fylde og koncentration, men samtidig med en super forfinet mineralitet og elegance. Netop mineraliteten er særkende for hans champagner, og noget Anselme har stort fokus på at fremvise med sine vine. Den høje mineralitet og næringsrige jord i Côte des Blancs giver champagnerne en særlig friskhed – især i afslutningen. En friskhed som dermed i langt mindre grad kommer fra høj syre sammenlignet med de fleste andre champagneproducenter.

Det fulde lineup
Det fulde lineup

Vinen kendes ofte på en udtalt gylden farve snarere end grønlig tone som vi ofte ser i Champagne. Dette følger dels af forholdsvis lang tids lagring, samt at Anselme høster forholdsvis sent sammenlignet med mange andre producenter. I kælderen gæres vinen i barriques med en relativ høj andel af nye fade. Træet hertil er i øvrigt en historie for sig selv. Der er naturligvis heller ikke her overladt noget til tilfældighederne med nøje udvalgt egetræ, som er vokset langsomt i 3 forskellige skove, hvilket giver særligt tætte porrer i træet – og som igen netop giver det resultat, Anselme ønsker.     

Efter høsten og druerne er i hus på domainet, tages der stilling til, hvordan den konkrete årgang skal håndteres. Heller ikke hvad dosagen angår, er der klare eller entydige regler, men der anvendes ofte ingen eller meget lidt, og den sødme man kan fornemme i disse champagner med alder stammer i alt væsentligt fra det meget rige druemateriale med en høj andel fra områder klassificeret som Grand Cru.

Flaskningen sker typisk efter 9 måneders fadlagring efterfulgt af ca. 7 års lagring på flaske – dog lidt mindre for solerabaserede Substance, men vintagechampagnen omvendt får yderligere et par år inden degorgering.

Porteføljen hos Selosse begynder med de to non-vintage champagner, som begge er blanc des blancs: Initial og V.O. (Version Originale).

Initial stammer fra marker nedenfor skråning i Avize, Cramant og Oger. Jorden er her relativt lerholdig og mineralrig blandt andet som følge af de næringsstofferne, der skylles ned fra skråningen. Udover basis-året tilsættes reservevin fra de to foregående år. Med Initial får vi fra start en meget klar indikation af både den helt særlige stil og det høje kvalitetsniveau. Vinen er meget koncentreret og saftig med en flot balance og friskhed i afslutningen. Til smagningerne i København blev der både serveret 2018- og 2017-degorgeringer, som begge fremstod meget flotte. Et par uger tidligere fik jeg på domainet i Avize en 2011-degorgering – altså basisår 2004 – som fremstod utrolig frisk, mineralsk og præcis. Ovenikøbet en flaske som var åbnet et døgn forinden. Det er med andre ord en champagne som med fordel kan gemmes nogle år.

V.O. er extra brut og fremstår som helt ung som en meget præcis og stram champagne – således også til smagningerne i København i 2018-degorgeringen. Vinen er mere mineralsk og let i udtrykket sammenlignet med initial. Dette skyldes blandt andet, at druerne stammer fra skråningerne udenfor Avize, hvor jorden er mere kalkholdig. Det er i den grad en vin der nyder godt af et par år (eller mere) på flaske, og i det rigtige ’vindue’ venter en rigtig stor champagne-oplevelse.

Smagning på Geranium
Smagning på Geranium

Substance er næste skud på stammen, og en helt særlig specialitet fra Selosse. Her er tale om en unik Soleravin – igen blanc des blancs – fra to parceller i Avize, og bestående af vin tilbage til 1986. Det er et monster af en champagne – Montrachet med bobler er denne uhyre koncentrerede vin ofte blevet kaldt. I den seneste degorgering fremstår vinen uhyre flot, men samtidig intens og med en koncentration som man ikke normalt finder i Champagne. Jeg har heldigvis haft lejlighed til at smage denne vin forholdsvis mange gange og sågar med 10 og 15 år på bagen siden degorgering. Jeg husker særligt en 2008-degorgering som selv efter 10 år fremstod uhyre charmerende og flot.

Den sjældne og eftertragtede Collection Lieux-dits med 6 forskellige terroir-baserede champagner var det store højdepunkt lørdag på Borups Højskole. De tre pinotbaserede Lieux-dits’er kom meget forskelligt ud af flasken. Sous Le Mont fra Mareuil sur Aÿ er eneste af de 6 vine som ikke er klassificeret som Grand Cru, og fremstår nok også – i hvert fald umiddelbart – som den mest simple og mindst indsmigrende fra kassen. De velkendte Selosse noter er her tilsat en lidt mere grøn og næsten bitter tone. At der imidlertid er tale om en udpræget madvin fik vi bekræftet dagen efter på Geranium, hvor den var en udsøgt ledsager til lam og trøfler.

Les Bout du Clos har for mig ved tidligere lejligheder været den største af de pinot’er, men på dagen nåede jeg ikke at få den til at åbne sig tilstrækkeligt. Her er ellers tale om en meget flot og elegant pinot-champagne. La Côte Faron var i sammenligning hermed langt mere åben, og umiddelbart tilgængelig – flot koncentration, men på dagen måske også en anelse mere simpel i sit udtryk sammenlignet med særligt Les Bout du Clos.

Fra chardonnaysiden af den berømte kasse var niveauet generelt tårnhøjt. Les Carelles – som vi tilmed gensmagte dagen efter på Geranium – var begge dage en enestående oplevelse. Som stor, flot – på en gang både smørret og mineralsk – hvid Bourgogne. Let i sit udtryk, men alligevel utrolig koncentreret.

Les Chantereines og Chemin de Châlons begge vine som kun fås som en del af den sjældne 6-stk kasse. Begge vine bar præg af at være unge, men var dog samtidig rigtig flotte, rene og koncentrerede vine. Særligt Chemin de Châlon åbnede sig flot efter lidt tids i glasset.   

Vintage – eller Millésime som der står på flasken – stammer fra to parceller i Avize og frigives normalt efter ca. 10 år på flaske. Det er en uhyre flot vin, som vinder efter nogle år på langs i en god kælder. Til smagningerne i København fik vi et første indtryk af den seneste version – årgang 2006 – som ikke overraskende var meget ung og lidt tilknappet, men der venter utvivlsomt en stor champagneoplevelse her om et par år. På Geranium dagen efter blev der imidlertid serveret 2003 og 2004 – begge på Magnum, der som bekendt er det suverænt bedste format til lagring af store champagner. Begge vine var enestående på hver deres vis. 2003 med en fylde og koncentration, som kun findes hos Selosse, og 2004 med en uhyre flot balance og mineralitet. Sidstnævnte vil utvivlsomt blive endnu større med tiden.    

Roséen er nonvintage hos Selosse og består at V.O. tilsat en lille andel rødvin fra en af kollegerne i Champagne, nemlig Egly-Ouriets. Der er efter min vurdering tale om en af de allerbedste Champagne-rose’er på markedet. På en gang tør, rig og meget elegant, og igen her er lagringspotentialet meget stort. I Selosse kælder fik jeg en 2011-degorgering (2004-basisår), der ligesom den tilsvarende Initial var forførende flot.   

Generationsskifte på vej

Anselme Selosse besøg i Danmark kommer til at markere afslutningen på en fantastisk epoke. Anselme overtog domainet fra sin far, Jacques Selosse, i 1975 og siden er det blevet til 45 årgange fra Anselmes hånd. Gennem alle disse år har Anselme løbende udviklet og forfinet sin stil – og cementeret sin position som en af de allerstørste i Champagne. Men som det også stod klart under besøget i Danmark er Anselme endegyldigt ved at overlade roret til sønnen Guillaume. Høsten af årgang 2018 bliver således officielt Anselmes sidste i spidsen for domainet, og den sidste vintagechampagne fra samme hånd bliver årgang 2006, som i disse måneder er på vej på markedet. Ifølge Anselme har Guillaume allerede haft et betydeligt ansvar for domainet de senere år, men fra efteråret og den kommende høst må generationsskiftet således endegyldigt siges at være på plads.

Anselme & Guillaume
Anselme & Guillaume

En af de første, synlige ændringer vi kommer til at se er, at årgangsvinen bliver med både Pinot Noir og Chardonnay, hvor den fra Anselmes hånd altid har været 100 pct. Chardonnay (Blanc de Blancs). Guillaume vil utvivlsomt videreføre mange af de bærende principper, som hans fader har forfinet gennem årene, men som eksemplet med vintagechampagnen bevidner, kommer vi givetvis også til at se nye initiativer og videreudvikling fra Guillaumes hånd. Det bliver helt sikkert spændende at følge i de kommende år!

Afslutningsvist skal der lyde en stor tak til L’Esprit du Vin – til Jørgen, Thomas, Frederik m.fl. – for initiativet med at invitere og være vært for Anselme og hans kone Corinne over 4 helt særlige dage. At timingen samtidig sker på falderebet af ca. 45 års enestående virke i Champagne gør naturligvis ikke besøget mindre unikt.    

Tema Champagne

Klik nedenfor for at læse de artikler vi har skrevet omkring Champagne.
Klik her for at læse del I
Klik her for at læse del II
Klik her for at læse del III

Klik her for at se det aktuelle sortiment af Champagne til salg