Tema Champagne – del III.

Af Claus Donnerstag, 25-06-2019
Champagne
Champagne høst

Det moderne Champagne – ’Growerne’ og inspirationen fra Selosse

I tredje del af ShareWines tema om Champagne vil vi give en kort introduktion til det mange betegner som det ’moderne Champagne’, for der sker rigtig meget i regionen i disse år. Siden 1976 er antallet af producerede flasker fordoblet, men ikke desto mindre kan vi konstatere, at priserne også er i hastig vækst, og der er intet som tyder på, at den udvikling vil vende – ikke mindst grundet en øget efterspørgsel over hele verden.

Hvilken Champagne skal man så gå efter, når priserne på de traditionelle producenter, og ikke mindst deres eftertragtede prestigecuvéer, stiger? Min vurdering er, at man med fordel kan rette blikket mod nogle af de små ”grower” Champagner, som generelt betragtet giver god ’value for money’. Denne nye generation af producenter har – i stedet for blot at sælge de dyrkede druer til de store huse, som forfædrene gjorde gennem generationer – valgt selv at producere Champagne.

Kendetegnet for disse producenter er en ofte meget vinøs, frugtrig og karakterfuld stil i Champagnen. Disse unge bønder besidder for manges vedkommende et skarpt blik for det terroir og de druer, som de råder over. Mange bekender sig til økologiske og/eller biodynamiske principper, og disse bønder har ofte en klar holdning til alt, hvad der foregår i både marken og i kælderen. Tilmed er vinene ofte meget tørre med et lavt tilsat sukkerindhold (dosage). Vinene gærer sammenlignet med prestigecuvéerne typisk ikke lige så længe på flaske. Dette kan tillægges både økonomiske og vinmæssige årsager. Producenterne hævder ofte selv, at stilen i deres Champagne ikke betinger en lang gæringstid, men der er også en klar økonomisk konsekvens for producenterne ved at holde flasker i kælderen i mange år, idet likviditeten da mindskes. Endelig produceres mange af disse spændende Champagner ofte i et relativt begrænset oplag.

Som så meget andet svinger kvaliteten naturligvis også blandt disse producenter. Det samme gælder også ift. stilen, lagringspotentialet osv. Generelt er der dog rigtig mange spændende producenter, og mange af disse er også tilgængelige på det danske marked til meget rimelige priser. Der er igen ikke andet for end at smage løs – og dele de gode oplevelser med andre – for at finde frem til netop de producenter og den stil, som bedst matcher ens personlige præferencer.

For de af jer, der var hurtige nok til at købe plads til vores Champagnesmagning den 25. juni, vil I opleve at smage vine fra forskellige grower producenter, og at vi sammenholder disse med vine fra mere traditionelle huse.

Magikeren Anselme

I denne ’grower-kategori’ er det værd at hæfte sig ved Anselme Selosse, som vi også tidligere har skrevet om her på ShareWine i forbindelse med hans besøg i Danmark i starten af maj i år.

Anselme Selosse har med de helt enestående parceller, som han arvede fra sin fader Jacques, formået at forny måden at tænke Champagne på. Han overtog domænet helt tilbage i 1970erne, og som ung studerede han i Beaune, hvor han var meget optaget af især de hvide Bourgognevine. Gennembruddet kom endegyldigt i 1994, hvor Anselme Selosse blev kåret til årets vinmager i Frankrig.

Som det også er beskrevet i vores førnævnte artikel om Selosse, kræser denne, nærmest perfektionistiske, mand for alle nødvendige detaljer for at sikre ægte ’terroir-vin’ og for at få det bedst mulige ud af hans unikke marker. Han bruger fx særlige (og dyre) fade, og han er ikke bange for at gå ’egne’ veje. Eksempelvis benytter han til flere vine – og på ret enestående vis – det såkaldte solerasystem, hvor fordampningen i de nyere fade erstattes med indhold fra ældre fade, hvilket er med til at hjælpe modningsprocessen og kompleksiteten i vinen på vej.

Lærlinge og efterkommere med kultstatus

Sortimentet fra Selosse er imponerende og stærkt vanedannende, og hans vine har også for længst opnået kultstatus og tilsvarende relativt høje priser. Tilmed er det ikke ligetil at købe disse eftertragtede vine, så det er med andre ord ikke her, vi finder det gode og prisbillige alternativ til de dyre prestigecuvéer.

Jerome Prevost
Jerome Prevost

Derfor er det uhyre interessant, at så mange unge producenter har ladet sig inspirere af Selosse og i dag udbyder meget spændende Champagner. Det giver ikke mening at foretage en større gennemgang af disse producenter indenfor rammerne af denne artikel – for der er rigtig mange gode producenter – men i kølvandet på netop Selosse synes vi, at det er værd at fremhæve tre af hans lærlinge; Jerome Prevost, Chartogne-Taillet og Olivier (Ulysses) Colin. Hertil hører naturligvis også Anselme Selosse egen søn, Guillaume, som nu endegyldigt er ved at overtage faderens Domaine efter i en årrække at have arbejdet med sin egen, mindre produktion. Alle disse vine er efter min vurdering på et meget højt niveau, men desværre også meget limiterede.

Vi vil anbefale at I prøver jer frem, for som nævnt indledningsvist er der mange muligheder på det danske marked – både fra de større importører og vinbutikker/-kæder, men også fra mindre (garage)importører osv. Listen er lang og rækker fra nogle af de efterhånden veletablerede og meget dygtige producenter, som fx Benoit Marguet, Cedric Bouchard, Savart, Agrapart, Léclapart, Vilmart (og mange flere), til et utal af relativt små – men ofte meget stilsikre – huse, hvor der stadig kan gøres meget gode handler. Her behøver en rigtig fin og velsmagende Champagne prismæssigt ikke at overstige de gængse standard-Champagner fra de store verdensberømte huse, som vi alle kender fra hylderne i supermarkedet. Der er for mig ikke den mindste tvivl om, at der relativt venter en langt større vinmæssig oplevelse, hvis man går på opdagelse blandt disse mindre, nytænkende og vin-mæssigt meget interessante producenter.

 

Tag selv på opdagelse i Champagne

Endelig er det med Champagne, som med så mange andre gode vine: Det giver noget ekstra og en helt særlig oplevelse, hvis man har mulighed for at besøge regionen og prøve sig lidt frem hos producenter samt lokale vinbarer og restauranter.

Champagne er vitterligt altid et besøg værd, hvad enten vi taler om den enkelte flaske eller selve regionen. Med hensyn til det sidste tager de store kommercielle huse sig som regel godt betalt for en guidet tour i deres kældre og faciliteter. Dette kan dog være et imponerende syn og en god – omend noget rutinepræget – oplevelse. De små bønder er som udgangspunkt mere gæstfrie og personlige, dog er de fleste udelukkende fransktalende, hvilket selvsagt kan være en udfordring for nogle.

På nettet findes utallige forslag til overnatning, bespisning og ikke mindst besøg og smagninger hos diverse producenter. Det er vigtigt at være grundig og booke smagninger og besøg hjemmefra.

Vi håber, du er blevet inspireret til at deltage i nogle af vores kommende smagninger og måske byde venner eller bekendte på nogle af de dejlige Champagner, som vi altid har på auktion her på ShareWine.

Tema Champagne

Klik nedenfor for at læse de artikler vi tidligere har skrevet omkring Champagne.
Klik her for at læse del I
Klik her for at læse del II
Klik her for at læse om Selosse's besøg i Danmark

Klik her for at se det aktuelle sortiment af Champagne til salg